Verdighetsgarantien

«Jeg er ikke verdig.» Hun kunne ikke ta imot. Hadde hun prøvet seg selv og funnet at hun kom til kort? Preker jeg så lovisk at de gode nyhetene ikke blir hørt?

Det var for to uker siden. Jeg forkynte og forrettet nattverd på et aldershjem. Da jeg gikk rundt i benkeradene med brødet og vinen sa den gamle stillferdig i det jeg ville rekke henne Kristi legeme: «Jeg er ikke verdig.» Hun kunne ikke ta imot. Hadde hun prøvet seg selv og funnet at hun kom til kort? Preker jeg så lovisk at de gode nyhetene ikke blir hørt, var det en tanke inne i meg som sa.

LES:Om å forkynne gledesbudskapet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det vekket minner om en erfaring i min ungdom. Jeg har hørt det før. Jeg var ung og stod bakerst ved døren i kirken. Jeg husker det som om det var i går. Det var nattverdsfeiring. Mens menigheten beveget seg glad frem mot alteret, beveget hun seg motløs bakover i kirken. «Skal du gå nå?» spurte jeg. «Jeg må gå hjem og forbedre meg først.» «Hvor god skal du bli da?» spurte jeg. Jeg husker ikke om hun svarte. Jeg hadde kanskje ikke sagt det slik i dag.

«Jeg er ikke verdig til å løse sandalremmen hans,» sa døperen Johannes.

«Jeg er ikke verdig til at du går inn i mitt hus,» sa en mann til Jesus.

«Jeg er ikke lenger verdig til å kalles din sønn,» sa en ung mann i en fortelling Jesus fortalte.

«Jeg er den minste av apostlene, jeg er ikke verdig til å kalles en apostel, for jeg har forfulgt Guds menighet,» sa Paulus.

Har vi ikke sagt det selv? I et møte med Den hellige kjenner vi oss uverdige. Og vi er det. I oss selv. For vi kjenner oss selv. Og vi vet litt om hvem Gud er. Et stykke på vei.

«Ingen var verdig til å åpne boken eller se i den,» sier Johannes om boken med de sju segl. Men «verdig er Lammet. Han som ble slaktet med blod» heter det.

Da hun sa: «Jeg er ikke verdig» kom det ut av meg: «Men Jesus er verdig. For deg.» Hun tok imot Kristi legeme og blod.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Gretne gamle gubber

Har du prøvet deg selv? I Guds lys? Godt! For det bør du. Har du funnet at du kommer til kort? Enda bedre. Det er fullstendig sant. Men det som var umulig for oss, gjorde Gud. I Jesus Kristus. Han betalte alt. Han tok alt på seg. «Så rik er Guds nåde som Han har latt strømme ned over oss» (Ef. 1,7)

Verdighetsgarantien i eldreomsorgen for nordmenn kom etter politisk press og trådte i kraft 1. januar 2011. Det er sant. Men viktigere er den himmelske trygghets- helse og omsorgstjenesten for tid og evighet som trådte i kraft gjennom på korset ved Jesu Kristi død. Han er vår verdighetsgaranti. For hvert menneske. Ung eller gammel. Over hele jorden.

Han er verdig for oss. Ved troen på Ham er vi helt og fullt i Ham. I Ham. Og Han er i oss. Det er evangeliet. Det er å være en kristen. Det er gode nyhetene til deg om vår herlige frelser, Jesus Kristus. La ham få pris og ære og makt i ditt liv! Om du ikke kan melodien kan du si det, hvis du vil ta imot det:

Verdig, Verdig, er Guds lam. Verdig, verdig, er Guds lam. Verdig, verdig, er Guds lam. Frelseren. Ære! Halleluja! Ære halleluja. Ære, Halleluja! Frelseren