Ordene våre

Bibelen sier mye om vår måte å snakke om og til andre på.

I dag vil jeg la ti ulikebeskrivelser av ord fungere som speil for oss. Annethvert uttrykk beskriver en type negative ord, annethvert beskriver en type positive ord.

Ubetenksomme ord. Deter ord en sier uten å ha tenkt over virkningen av dem. En satte ikke tann for tunge. En avslørte noe en spontant tenkte uten å ha gjennomtenkt saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så ble det hele pinlig, eller det skapte problemer for andre. Ja, ord kan «sette livsens hjul i brann» og føre til vonde og skadelige etterspill (Jak 3:6).

Vennlige ord. Vennskaproses i Bibelen. Men vennlige ord er ikke ord en sier bare til nære venner. «La deres tale alltid være vennlig», sier apostelen. Slike ord skaper en takknemlig atmosfære. De bygger gode relasjoner – selv når de er «krydret med salt» (Kol 4:6).

Løgnaktige ord.Deter ord en bruker for å føre andre bak lyset. Løgnaktig omtale kan isolert sett være sann, men en halv sannhet er ofte en løgn. Å tale løgnaktig er en mørkets gjerning (Ef 5:8). Når en avsløres, blir resultatet mistillit. Relasjoner til medmennesker kan få en varig knekk.

Pålitelige ord.Detteer ord å stole på. Pålitelighet er blant de viktigste dyder. «La deres tale være ja, ja – nei, nei», sa Jesus (Matt 5:37). Pålitelige ord skaper trygghet i nærmiljøet. De bygger gode relasjoner, vennskap og en avslappet atmosfære.

Baktalende ord.Baktalekan gi en treffende beskrivelse av en person. Men som regel gir den en skjev framstilling. Og poenget er å svekke en annens omdømme bak hans/hennes rygg. Baktale ersplitt-og-hersk-virksomhet.

En setter inn kiler mellom mennesker. En lar «en bitter rot få vokse opp» (Heb 12:13). Noen kristenmiljø har fått erfare dette på tragisk vis.

Oppmuntrende ord.Slike ord setter fokus på muligheter og gode egenskaper hos den enkelte (eller en hel gruppe). De virker trøstende, skaper håp i melankolske stunder, minner om at det er en sol bak skyene (1.Tess 4:18). Oppmuntrende ord gir andre vågemot til å forsere terskler en før har stanset ved.

Sårende ord.Det er ord sagt i samme hensikt som baktalende ord, men direkte til vedkommende. Ofte er de fylt av hevn. Noen ganger bæres de fram av vonde følelser grunnet krenkelser en selv har opplevd. Alternativet er å ta saken opp og beskrive hvordan en har opplevd krenkelsen. Da kan det være forsoning i sikte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Humoristiske ord.Humorer en vanskelig, men uhyre viktig øvelse. God humor stikker fingeren i jorden, senser miljøets omgangstone og legger vinn på ikke å såre noen.

På sitt beste er humor god smøreolje. Men Bibelen advarer mot «lettsindig skjemt» som indirekte pirrer lysten til seksuell umoral (Ef 5:4).

Harde ord. Når noen er preget av kalde hjerter og stive nakker kan de også komme med harde ord. Det er ord uten barmhjertighet, ord som slår uten å bry seg, følelsesløse steiner en kaster uten å tenke på egne synder (Joh 8:7). Uhyggelig.

Interesserte ord. Noen blant oss har tunge ting å bære. Å bli møtt med en forsiktig spørrende tone – om noe personlig – gjør kanskje at vi våger å dele det som bekymrer oss. Interesserte ord er ikke nysgjerrige ord. Det er ord som «spør etter min sjel» i en omsorgsfull hensikt (Salme 142:5).

Jesus – hvordan snakket han? Han kunne bruke sterke utsagn om harde hjerter. Han vek aldri unna for sannheten. Men han talte alltid med dyp omsorg. Han sammenlignet seg med en høne som ønsket å samle kyllingene under vingene (Matt 23:37). Han gråt.

Men han møtte fortvilte mennesker med lyttende ører og åpent sinn. Ja, han kom for å tjene og gi sitt liv som løsepenge for oss. Vårt håp for evigheten er knyttet til ham. Da er det ikke underlig om han også framtrer som ideal for måten vi omtaler og tiltaler våre medmennesker.

Et ord er en pil

Et ord er en pil som farer av sted 
med ustanselig il. 
Du vet ei hvorfra, og du vet ei hvor hen, 
den såre kan fiende, den såre kan venn. 
Et ord er en gnist som titt tenner en brann 
som slukkes ei kan.
(H. J. Darre, 1870)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«La aldri munnen tale falske ord, hold leppene borte fra svik!»
«Milde ord er som en strøm av honning…»

Ordspr 4:24Ordspr 16:24

Her finner du flere andakter