Ord som varmer

Jeg har møtt noen slike som alltid har vært rause i så henseende. Det koster så lite og det blir aldri for mye av dem.

Det er viktig å kunne bringe med seg noe som virkelig varmer i hverdagen. Jeg tenker på hva ordene våre kan bety. Vi må være mere opptatt av å bruke vennlige og oppmuntrende ord overfor hverandre.

Jeg har møtt noen slike som alltid har vært rause i så henseende. Det koster så lite og det blir aldri for mye av dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et japansk ordtak sier: «Et vennlig ord kan varme opp tre vintermåneder.» Spesielle ord. Men tenker vi nøye over en slik formulering, forstår vi bedre hvilken virkning våre ord kan ha. Det er derfor lurt å tenke nøye over hva man sier.

Vi bør i det hele tatt være mer opptatt av hvordan vi forholder oss til hverandre i ord og handling. Det er nok av ord som sårer og skaper kulde og avstand. Vi bruker til vanlig mange ord, og ofte kan vi si dumme og lite gjennomtenkte ting.

Bibelen har også flere utsagn og oppfordringer om hvordan vi bør forholde oss til hverandre, blant annet Ordspråkene 11,24–25: «En strør ut og får likevel mer, en annen er gjerrig og må enda lide nød. Den som sprer velsignelse trives godt, og den som kvikker opp andre blir oppkvikket selv.» Så konkret og praktisk er Bibelen.

«Ver god mens du kan! Strø ut dine såkorn med kjærlege hand. Ver god mot dei gamle, dei unge, dei små! Å, lat dei eit solskinn i auga ditt sjå! Lat Herren deg fylla med kjærleikens brand: Ver god mens du kan!» ­Trygve ­Bjerkrheim.

----

Trykk her for å lese flere andakter.