Illustrasjonsfoto: Fotolia.com

Hva er sannhet?

«Jeg skriver ikke til dere fordi dere ikke kjenner sannheten, men fordi dere kjenner den og vet at ingen løgn kommer fra sannheten» (1.Joh 2,21)

Hvert fakta reflekterer en sannhet, men ikke Sannheten. Sannheten består av mange fakta sett fra ulike perspektiv. Likevel må hver opplysning være sann hvis den skal ha status som fakta i et større virkelighetsbilde.

Bibelens bøker inkluderer ikke alle historiske data – hverken om skapelsen eller menneskets historie. Første Mosebok forteller historien til én utvalgt slekt av troshelter. Likevel gjør boken krav på å bli trodd som primærkilde. Observatørene og kildene har status som øyenvitner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det samme gjelder apostlene. De etterlot seg et enhetlig og samstemmig vitnesbyrd. Hvis det Adam, hans etterkommere og apostlene fortalte skulle være oppdiktede eventyr eller religiøse myter, da faller vårt historiske og filosofiske virkelighetsbilde sammen.

Vi blir redusert til latterlige fantaster og stakkarslige idioter som har latt oss lure og forføre ved å klamre oss til et falskt håp.

Så viktig er det bibelske vitnesbyrdet for vår tro. Sannhet kan aldri avles i løgnens vugge. Selv om vår tro er grunnfestet i noe usynlig var det noen som berørte, så og hørte. Vi som tror har satset alt på at de fortalte Sannheten.

Her finner du flere andakter

Les også
Bitterhet
Les også
Er troen din en privatsak?
Les også
Disippelskap er et regnestykke
Les også
Det som ligger foran
Les også
Disiplin er en nødvendighet