BØNN: – Gud er ingen brusautomat. Han er Gud. Derfor er det med ærefrykt og forventning jeg legger mine bønneemner fram for ham, skriver Gunnlag Bø.

Gud er ingen brusautomat

Gud er ingen brusautomat. Han er Gud. Derfor er det med ærefrykt og forventning jeg legger mine bønneemner fram for ham.

«Be, så skal dere få», lover Jesus i bergprekenen. (Matt.7,7a). Dette løftet har jeg alltid hatt litt vansker med å forholde meg til. Betyr det at Gud vil gi meg alt jeg ber om?

Hvis du har litt erfaring med bønn, vet du at dette ikke skjer i praksis. Jeg har bedt om mange ting som jeg ikke har fått, enten det handlet om gutter jeg var forelsket i eller at folk skulle bli friske fra sykdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Andre ganger har jeg opplevd at Gud har gitt meg akkurat det jeg har bedt om. Kanskje overdrev Jesus løftet sitt? Eller er det jeg som ikke ber på rett måte?

For mange år siden hørte jeg følgende bli sagt om bønn: «Gud er ingen brusautomat». Akkurat det sitatet har jeg tenkt mye på siden. Det er enkelt, og kanskje litt banalt, men det kan kanskje forklare litt av problemstillingen når det gjelder bønnesvar.

En brusautomat er en enkel maskin som har en enkel oppgave, nemlig å gi deg den brusen du betaler for. Du trykker på en knapp og maskinen adlyder. Dersom du får noe annet enn du har bedt om, må det åpenbart være noe galt med brusautomaten.

Det har nok heller aldri skjedd at en brusautomat har levert en sjokolade eller appelsin sammen med colaen du ba om. Den skal gi deg det du betaler for, verken mer eller mindre.

Gud er ikke som brusautomaten. Han er den allmektige Gud, skaperen av universet og skaperen av meg. Det sier seg selv at jeg ikke kan diktere Gud til å føye seg etter alle mine (til tider svært egoistiske) ønsker.

Bibelen er også tydelig på at jeg er en synder. Jeg har ikke gjort meg fortjent til å få noe som helst av Gud. Samtidig har han altså gitt oss mennesker bønnen for at vi skal kommunisere med ham, han vil at vi skal formidle alle våre tanker, bekymringer og ønsker til ham (Fil.4,6) og han lover at det funker.

En annen ting som skiller Gud fra brusautomaten (for å fortsette den banale sammenligningen), er at han elsker deg. Gud handler ikke på automatikk når han svarer på bønnene dine, han handler i kjærlighet.

I Rom.8,32 beskriver Paulus det slik: «Han som ikke sparte sin egen Sønn, men gav ham for oss alle, hvordan skulle han kunne annet enn å gi oss alle ting med ham?». Gud har allerede gitt deg alt, uten at du har gitt ham noe til gjengjeld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om du ikke fortjener å få noe som helst av ham, ofret han sin egen Sønn for at du skal få evig liv. Å be om å få ta del i dette, er den viktigste bønnen du kan be.

Når jeg ber til Gud, ber jeg til han som elsker meg høyere enn noen andre. Jeg ber til han som har gitt livet sitt for meg. Da kan jeg også være trygg på at han vil gi meg det beste.

Jesus fortsetter bergprekenen med å beskrive Gud som en god forelder: «Eller er det vel et menneske iblant dere som vil gi sin sønn en stein når han ber om brød, eller gi ham en orm når han ber om en fisk?

Når da dere, som er onde, vet å gi deres barn gode gaver, hvor meget mer skal da deres Far i himmelen gi gode gaver til dem som ber ham!» (Matt.7,9-11).

Gode foreldre ønsker det beste for barna sine. Du kan stole på at Gud ikke vil gi deg noe dårligere enn det du ber om, selv om det ikke alltid går etter din plan.

Noen av Guds «nei» kan man senere i livet forstå at var til det beste. Man kan takke Gud for at man ikke endte opp med sin ungdoms forelskelser, eller man kan se at en tøff periode av livet førte med seg noe godt på sikt. Andre ganger virker Guds «nei» meningsløst.

Du har sikkert noen slike eksempler i eget liv. Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål, fortsatt et høyere perspektiv vi ikke ser. Bibelen har heller ikke lovet at kristne skal få et enklere liv enn andre, men vi har et mål som strekker seg lengre enn livet her på jorda. Og vi vet hvem vi skal gå til med det som er vanskelig.

Gud er ingen brusautomat. Han er Gud. Derfor er det med ærefrykt og forventning jeg legger mine bønneemner fram for ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her finner du flere andakter

Les også
Et himmelsk støtteapparat
Les også
Nestekjærlighetens ansikt
Les også
Gjennom ild og vann
Les også
Jobs voksne barn
Les også
Bekymret?