Glede er en alvorlig sak

«Tjen Herren med glede, kom fram for ham med jubel!» (Salme 100,2)

Av grunner som er ganske opplagte har det kristne trosuttrykket blitt preget av mye alvor. Det var en tid jeg la merke til hvor lettet og glade folk synes å bli når gudstjenesten var over. Under preken, sang og liturgiske uttrykk – alle så alvorlige og nærmest litt triste ut.

Men i det organisten avsluttet postludiet lyste folk opp og begynte å hilse på hverandre. Alle kristne samlinger er selvsagt ikke slik, men det slo meg at grunntonen ofte preges mer av alvor enn glede.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er ikke vanskelig å argumentere for gleden. Å være glad og uttrykke glede er til tider mer krevende. Men jeg vil påstå at den kristne grunntonen er glede. Mister vi kontakten med den strever vi sannsynligvis også med takknemlighet over frelsen.

Kanskje et slags åndelig hukommelsestap? Synd, dom og dårlige nyheter sender alvoret over oss hver eneste dag. Det er en stadig kamp å fornye den gleden og energien som evangeliet gir.

Denne salmen oppfordrer oss til å tjene Gud med glede. Ja – «kom fram for ham med jubel». Selv om Herren alltid gråter med de gråtende så er han like overgitt til de glade. Det er kanskje som en utenlandsk gjest sa det for mange år siden: «Gleden i Norge er en alvorlig sak.»

Behov for mer inspirasjon?