Illustrasjonsfoto: Fotolia.com

Frigjort fra menneskebud

«Til frihet har Kristus frigjort oss. Stå derfor fast, og la dere ikke igjen legge under trelldommens åk» (Gal 5:1).

«Du går som et verdens barn», sa noen haugianere til predikant­en Mads Wefring. Han burde gå som Haugvaldstad: Med korte skritt og med hodet på skakke. For her kom en alvorlig kristen.

Dagens ord fra Galaterbrevet avspeiler at det hadde sneket seg inn noen med følgende lære: Hedningene måtte omskjæres og følge jødiske skikker for å bli frelst. Altså en sammenbland­ing av samtidens jødedom og kristendommen! Det gjaldt mat og høytider med mer. Paulus var bekymret: «Dere tar vare på dager og måneder og høytider og år. Jeg er bekymret for dere og er redd at jeg kanskje har strevd med dere til ingen nytte» (Gal 4:10–11). Fra og med Jesus er dette nemlig ikke lenger forpliktende bud, bare menneskebud. Vi står – og skal stå – fritt når det gjelder å etterleve dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tradisjoner, former og skikker kan faktisk fungere på en måte som ligner det Paulus beskriver her: Ytre krav som må oppfylles­ for at en skal kunne regnes som en kristen. Menneskebud ­kommer på linje med Guds bud. Slike tvangstrøyer vil Jesus frigjøre oss fra.

«Til frihet har Kristus frigjort oss. Stå derfor fast, og la dere ikke igjen legge under trelldommens åk» (Gal 5:1).

----

Trykk her for å lese flere andakter :-)

Les også
Æret og velsignet
Les også
Et herlig maleri
Les også
Godt å høre
Les også
Misjon i GT?
Les også
Et Guds verk