Fokus

Hvor er ditt fokus i hverdagen? Hva er det som styrer tankene dine og prioriteringene dine gjennom uka? Kanskje burde jeg stille meg selv disse spørsmålene jevnlig.

Det er mye som krever min oppmerksomhet i hverdagen, mye som lokker fokuset mitt bort fra det jeg egentlig holder på med. Jeg tror dette er et kjennetegn på den tida vi lever i.

Vi har konstant tilgang på en hel verden av muligheter: Sosiale medier gjør at vi kan følge med på livene til både kjente og ukjente. Streamingtjenester viser hele sesonger med TV- serier, slik at vi slipper å vente til den ene timen i uka med å se neste episode.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Smarttelefonen er med i lomma når jeg går tur, den ligger ved siden av PC-en på jobb, jeg har den med meg når jeg er på besøk hos venner og når jeg legger meg om kvelden. En hel verden av alternativer er bare et tastetrykk unna hvis jeg mister fokuset på det jeg egentlig holder på med.

Hva har den nye teknologien å si for kristenlivet mitt? I Kol. 3,1–2 skriver Paulus tydelig om hvor mitt fokus som kristen skal være:

«Er dere da oppreist med Kristus, så søk det som er der oppe, der Kristus sitter ved Guds høyre hånd. La deres sinn være vendt mot det som er der oppe, ikke mot det som er på jorden.»

Som kristen skal mitt fokus være vendt oppover. Jeg skal hele tiden rette blikket mot Jesus, det han har gjort for meg og det han ønsker for mitt liv. Å holde dette fokuset krever at jeg leser om Jesu budskap i Bibelen, at jeg snakker med ham jevnlig og at jeg av og til er stille for å lytte til hva han har å si meg.

Disse vanene trues av alle «alternativene» som hele tiden ligger der og frister. Fokuset mitt spriker ofte i mange ulike retninger.

Vi kristne lever livene våre her på jorda. Vi har skole, jobb, relasjoner og aktiviteter, og vi er opptatt av det som skjer rundt oss i hverdagen. Bør vi egentlig bruke tida vår i konstant bønn og meditasjon for å holde fokuset rettet oppover?

Jeg tror ikke det. Kolosserbrevet er fullt av formaninger til hvordan vi kristne skal leve i hverdagen med våre medmennesker. Vi skal ikke trekke oss ut av samfunnet, men vi skal leve annerledes, med et annerledes fokus.

Paulus oppsummerer formaningene slik: «Det dere gjør, gjør det av hjertet, som for Herren og ikke for mennesker» (Kol. 3,23). Så enkelt og så vanskelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er så mye jeg gjør som preges av egoisme eller et ønske om å blidgjøre andre mennesker. Kanskje er det her jeg kan jobbe med mitt fokus: Hver morgen kan jeg legge dagen og mine gjøremål i Guds hender, med ønske om å tjene ham i det jeg gjør.

Jeg kan be ham vise meg de ferdiglagte gjerningene han ønsker jeg skal vandre i denne dagen (Ef. 2,10). Med et slikt fokus kan store ting skje i små hverdagslige situasjoner.

Det er kanskje ikke nødvendig å isolere meg helt fra verden, eller å bruke timevis i meditasjon for å rette mitt fokus mot Jesus i hverdagen. Men jeg har fortsatt behov for stillhet.

Jeg trenger å bruke tid med Bibelen og i bønn for å opprettholde kontakten med Jesus. Med så mye annet som tar mitt fokus, er kanskje dette viktigere enn noen gang. Jeg er avhengig av å leve i en tett relasjon med han som fortjener min fulle oppmerksomhet.

Er dere da oppreist med Kristus, så søk det som er der oppe, der Kristus sitter ved Guds høyre hånd. La deres sinn være vendt mot det som er der oppe, ikke mot det som er på jorden

Kol. 3,1–2

Her finner du flere andakter