Enten eller, både og

«Alt hører dere til, men dere hører Kristus til, og Kristus hører Gud til» (1.Kor 3,22–23).

De senere år er det mulig å se filmer på kino i såkalt 3D format. Samme film, samme hendelsesforløp kan altså oppleves i flere dimensjoner. Hvilket er det rette – kan man spørre seg. Svart/hvitt eller farger? Ja, noen ganger velger vi det enkle framfor det avanserte. Stemning og kontraster endres i nyanser av sammensatte lysvirkninger.

Bibelen beskriver en virkelighet hvor ulike perspektiv braker sammen i en saga som Gud selv har inspirert og bekreftet. Noen vektlegger det ene, mens andre foretrekker noe annet. Ulike kirkesamfunn krever alle å ha det rette perspektivet. I beste fall kan vi snakke om ulike tradisjoner og preferanser hvor vi kan lære av hverandre. For ulikheter betyr ikke at vi ikke står samlet om det sentrale. Det er fortsatt den samme filmen som kjøres på skjermen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som kristne har vi både trosbekjennelse og sakramenter som bekrefter vår felles tro.

Kirkefedrene kjempet og vant fram mot vranglære og avsporinger fra det sentrale i vår bekjennelse! Det vi tror på er bekreftet gjennom flere hundre generasjoner, ja, gjennom millioner av levde liv. Og tro heller ikke at alt er like bra selv om det ikke alltid er et enten eller. Både og – inkluderer, enten eller – ekskluderer. Troen bidrar i begge retninger.