Det som kan kritiseres

«Ve dere, skriftlærde og fariseere, dere hyklere!» (Mat 23,13).

Det har ingen hensikt eller nytte å kritisere det absolutte. Tyngdekraften kan utfordre vår personlige sikkerhet, men jeg har til gode å høre noen kritisere denne eller andre lovmessigheter i naturen.

Evne til kritisk tenkning er viktig for å utvikle god dømmekraft. Men hva kan vi så kritisere? Der hvor mennesker utøver autoritet og innflytelse er det alltid behov for å stille kritiske spørsmål. Mennesker som søker makt 
bør følges nøye av kritiske ­opponenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jesus gjennomskuet lederskapet i datidens Israel. Gjennom åtte verop trente han sine disipler til kritisk tenkning. Det skjuler seg ofte en ubehagelig virkelighet bak velpolerte fasader. Jesus kritiserte «de hvitkalkede graver» og satte navn på hykleriet. Positivitet er en god egenskap, men hvis vi trekker det for langt kan vi både bli naive og ansvarsløse.

Den som kritiserer må likevel vokte seg. Kritikkens kjeller blir fort både mørk og kald. For som vi bedømmer og måler andre skal vi dømmes og måles selv. Vi er ikke som Jesus. Han kjente alles hjerter og motiv. Kritikk er konstruktiv når den avleveres til rett tid og på rett adresse. Men kritikken kan også ødelegge når den blir en projeksjon av egne nederlag og bærer anklagen mot andre i seg.

Trenger du mer åndelig påfyll?