Den som vil se gode dager

Det er godt å søke og elske livet og rett å ønske og se gode dager som alt er gitt av Gud. Det er som et talent som skal brukes.

Når noe lyder for godt til å være sant, har jeg lært av en skeptiker å tenke at det mest sannsynlig ikke er sant.

Men dette løftet om hvordan livselskere kan se gode dager kommer ikke fra en ukeblad-annonse, men fra Guds ord. Fra en prøvet mann som både kjente de vonde dagene, men som hadde lært. Gjennom erfaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og Han sier at det er godt å søke og elske livet og rett å ønske og se gode dager som alt er gitt av Gud. Det er som et talent som skal brukes.

Men hvem kan vel gi en sikker oppskrift på det gode liv, vil noen spørre - eller hvem kan gi et sikkert svar på hvordan vi kan oppleve dager med lykke som det stod i den gamle oversettelsen? Jesus Kristus kan. Kristus kom ikke til verden for å lære gamle menn å dø, men for å lære unge menn å leve, har det vært sagt. Det er en spissformulering, men det finnes en sannhet i det.

Peter ord handler om velprøvd levekunst som salmisten hadde talt om i Salme 34. Slik levekunst kommer ikke til oss automatisk. Det må læres. Av Guds ord, av Guds Ånd og gjennom erfaring.

Det første Peter sier er at hvis vi vil elske livet og se gode dager må vi spesielt passe munnen vår. Spesielt må vi vokte oss for å tale usant, hardt og å tale løgn. Det visste Peter en del om. Hadde han ikke forrådt Jesus? Tre ganger. Han prøvde å beskytte seg selv i en vanskelig situasjon. Men det ble ikke gode dager av det. Hvilket nederlag, hvilken smerte og bedrøvelse. Han hadde grått bittert på grunn av svikefulle ord. Og Jesus hadde tilgitt alt.

Hvor mange av oss livselskere har ikke hatt dårlige dager fordi vi ikke kunne kontrollere tungen? Hvor mange relasjoner har ikke blitt skadet fordi vi var uforsiktige med våre ord? Har vi ikke ofte høstet de vi sådde? Ord har skaperkraft. Hos noen har de brent seg fast som et vondt minne. Død og liv er i tungens makt. Og hver den som bruker den, skal ete dens frukt (Ord.18,21). Guds Ord minner oss om at den som vil elske livet og se gode dager kan bruke tungen annerledes. Du skal ikke si alt som er sant. Men det du sier må være sant. Bruk tungen til å velsigne. Øv deg til å tale oppbyggende og ha andres beste i tankene og du skal se flere gode dager. Det er et løfte fra Guds ord.

Det andre Peter sier til dem som vil elske livet og se gode dager er at vi må vende oss bort fra det onde, søke fred og jage etter den. Kloke ord! Det lyder som fredsprisvinnere og en duft av Kristi vellukt på hvert sted.

Tenk alltid først og fremst på deg selv og dine ønsker. Stå på kravene. Krev din rett. Vis ikke svakhet. Slik tenker noen som vil elske livet at veien til gode dager er. Og slik lever de. Men Peter sier at den som vil elske livet og se gode dager, tenker motsatt. Og de øver seg i å leve motsatt. De aksepterer ikke bare fred når den tilbys. De løper selv etter det som frembringer virkelig fred med folk! Det er troens og dåpens praktiske liv. Generelle regler er: Overvinn det onde med det gode. Gjør det gode du kan mot så mange du kan. Så ofte som du kan. På alle de måter du kan. Det stemmer med et annet sant levekunstord: den største glede du kan ha er å gjøre andre glad.

Det tredje jeg tror Peter sier, er at å leve slik er umulig i egen kraft. Levekunst skjer for og sammen med Herren Jesus. Den med innsikt i hvor svak vi er i oss selv og hvor ofte vi kommer til kort, vet det. Men det er hjelp å få! Den som vil elske livet og se gode dager ber derfor bønner til Gud som både ved troen rettferdiggjør oss for Jesu skyld - og som kan hjelpe oss med dette livet. Og den som gjør det, har Gud med på laget når han vil elske livet og se gode dager. For himmelen har makten. Og himmelen følger med. Himmelen vil beskytte oss slik Han vil. Og himmelen vil hjelpe.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gud gir oss et løfte gjennom Peter ord: For Herrens øyne følger de rettferdige og hans øre lytter til deres bønn. Og det motsatte er også et løfte fra Gud: Men Herrens ansikt er vendt mot dem som gjør det onde. Hvilke oppmuntrende ord! Hvilke skremmende ord! Gud står de stolte imot, men den ydmyke gir Han nåde.

Til slutt: Kanskje vil noen innvende at han som skrev dette ikke fikk se gode dager, for i følge tradisjonen led han en tidlig og grusom død. For sin tros skyld. Men Han gjorde det fordi han elsket Ham som sa Jeg er veien, sannheten og livet. Også da fikk apostelen Peter som elsket livet, se gode dager. Da var han ved Guds nåde kommet helt hjem. Til Herren. Til målet for all sann levekunst. For alle som virkelig vil elske livet og se de virkelige gode dager som er lovet oss får oppleve fylden av løftet når Jesus kommer igjen og vi skal se ham ansikt til ansikt og bli Ham lik.

Gud velsigne deg som vil elske livet og se gode dager! Ta Peter på ordet. Det er en god lengsel du har.