BIBELEN: Skriften, Guds hellige ord, er sannhet, og bare sannhet. Illustrasjonsfoto: Fotolia.com

Den eneste sanne Gud

Den kristne tro er helt og fullt basert på sannhet. Det både inspirerer og forplikter

Den kristne tro er helt og fullt basert på sannhet. Det både inspirerer og forplikter.

For en del år siden leste jeg en artikkel om at det skulle komme dager da mye ville bli snudd på hodet. Sannhet ville bli gjort til løgn og løgn til sannhet. Det fikk meg til å skjerpe mine egne sannhetskrav. Bibelens versjon av omvendelse er å lære sannheten å kjenne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en tid med mye uklarhet, er det viktig å holde fram de evige sannheter. Paulus oppfordrer efeserne og alle oss andre til å være tro mot sannheten i kjærlighet, og i ett og alt vokse opp til ham som er hodet, Kristus. Ikke i «ett og annet», men i ett og alt. Halvhjertet kristendom fungerer som regel dårlig.

Jesus snakket alltid sant. Det måtte til og med hans motstandere innrømme, selv om hensikten deres var å fange ham i ord. Han lærte at sannheten setter menneskene fri.

Apostelen Paulus formante de troende i Efesus til å snakke sant til hverandre, nå som de hadde lært Kristus å kjenne. «Dere har hørt om ham og fått opplæring om ham, ut fra den sannhet som er i Jesus.» De skulle legge av det gamle mennesket og bli nye i sjel og sinn. Den nye standarden var et liv i sann rettferd og hellighet.

Den som før hadde stjålet, skulle nå gjøre noe nyttig og dermed ha noe å gi til dem som trengte det. En radikal omlegging til glede for hele samfunnet. Og Paulus puttet inn en klar advarsel: «La ikke djevelen slippe til!» Noe å ta til etterretning også for alle som anvender djevelen i sin dagligtale.

Til kolosserne sier apostelen at sinne, hissighet, ondskap, spott og rått snakk hører fortiden til. Vandringen med Herren innebærer også en god skole i folkeskikk.

I bønn for alle mennesker til alle tider sier Jesus: «Og dette er det evige liv at de kjenner deg, den eneste sanne Gud, og ham du har utsendt, Jesus Kristus.» På Areopagos-høyden i Aten fant Paulus et alter med innskriften «For en ukjent Gud». Men apostelen kunne gi svaret – om ham som skapte verden og alt som er i den.

Johannes fastslår at Guds Sønn er kommet, og han har gitt oss forstand så vi kjenner Den Sanne Gud og det evige liv. Jesus sier om seg selv: «Jeg er veien, sannheten og livet. Ingen kommer til Faderen uten ved meg.» Jesus er det sanne lys, som lyser for hvert menneske. Og da må vi kunne spørre: Hva hadde verden vært uten Jesus?

Tredje person i guddommen, Den Hellige Ånd, omtales konsekvent som sannhetens Ånd. Talsmannen, som skal være hos oss for alltid og veiledere oss til hele sannheten. Hvilken motsetning til mørkets fyrste, løgnens far!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skriften, Guds hellige ord, er sannhet, og bare sannhet. Jesus ber for sin menighet på jord: «Hellige dem i sannheten, ditt ord er sannhet.» Til efeserne skriver Paulus: «I ham er også dere kommet til tro da dere hørte sannhetens ord, evangeliet, om deres frelse.»

Og til sin medarbeider Timoteus gir han denne oppfordringen: «Forkynn Ordet, stå klar i tide og utide, overbevis, tal strengt, tal trøst. Gi ikke opp når du lærer dem. Det skal komme en tid da folk ikke lenger tåler den sunne lære. Men slik de finner det for godt, skal de ta seg lærere i mengdevis, for de vil ha det som klør dem i øret. De skal vende sitt øre fra sannheten og holde seg til myter.»

Den levende Guds menighet, omtales som sannhetens støtte og grunnvoll. Det viser hvilken rolle menigheten er tiltenkt i samfunnet. Hvor skal det ellers forkynnes om nåde, frelse og framtidshåp, om Guds kjærlighet og gode vilje og plan for oss mennesker. Svikter den levende Guds menighet sitt oppdrag, vil helt andre livssyn overta.

Fiskeren Peter har fått sine sterke og svake sider «brettet ut» i Bibelen, til hjelp og oppmuntring for mange. Som apostel framstår han med stor visdom og åndelig tyngde. Blant annet sier Peter i sitt 1. brev, kapitel 4, vers 8: «Framfor alt skal dere elske hverandre inderlig, for kjærligheten dekker over (skjuler) en mengde synder.»

Den vanlige oppskriften er at vi skal bekjenne våre synder og få tilgivelse. Peter viser til at vi skal elske hverandre inderlig og legge bak oss det som er oppgjort. Bekjent synd er tilgitt og senket i glemselens hav.

De skal ikke lenger være et samtaletema rundt kaffebordet. I en engelsk oversettelse heter det at «kjærligheten kansellerer utallige synder». Når flyavganger kanselleres, innebærer det ganske enkelte at turen droppes. Vi skal være sannheten tro i kjærlighet, men ikke publisere hva som helst.

Vi vet at Guds Sønn er kommet, og han har gitt oss forstand så vi kjenner Den Sanne. Og vi er i ham, Den Sanne, vi som er i hans Sønn, Jesus Kristus. Han er den sanne Gud og det evige liv. Mine barn, vær på vakt mot de falske guder!

1.Joh. 5,20–21

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
«Så lenge jeg er i verden er jeg verdens lys» Joh. 9,5
Les også
«Han slumrer ikke»
Les også
Vi vil visst helst klare oss selv, og gjerne skylde på andre
Les også
Velkommen hjem
Les også
«Å velte veier»