Behovet for autoritet

Gode autoriteter utretter mye godt. De er uerstattelige for vår karakterutvikling og som modeller i vår oppvekst.

«Enhver skal være lydig mot de myndigheter han har over seg» (Rom 13,1).

 Alle mennesker har behov for å møte autoritet slik at deres karakter kan formes og festes. Der hvor foreldre og andre autoriteter svikter kan det føre til varige skader for et menneske i oppveksten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dessverre er ikke alle autoritetsfigurer gode, rettferdige og uselviske – nei, noen kan være direkte destruktive og utgjøre en trussel både mot egen og andres sikkerhet.

Det er mulig å vise respekt for en myndighetsperson selv om vi ikke har tillit til representantens karakter eller kompetanse. For all autoritet kommer i utgangspunktet fra Gud. Den kan delegeres til oss som et individ og familie, til menigheten, staten og private sammenslutninger. Alle disse uttrykkene for myndighet bør leve i gjensidig respekt for de grensene Gud har satt for hvert område.

Behovet for autoritet åpner dessverre muligheter for overgrep og undertrykkelse. Autoritære politiske regimer, voldelige fedre og manipulerende ledere benytter seg av menneskelig svakhet for å presse fram sin egen agenda og få makt over andre. Det setter oss på store prøver når de som skal representere Gud misbruker sin posisjon.

Gode autoriteter utretter derimot mye godt. De er uerstattelige for vår karakterutvikling og som modeller i vår oppvekst.