«Så lenge jeg er i verden er jeg verdens lys» Joh. 9,5

Jesus Kristus sa om seg selv: «Jeg er verdens lys. Den som tror på meg skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys.» Johannes 8,12

Det var min gode venn som ringte meg. Og det var allerede blitt sent på kvelden. Omtrent klokken ni. Det var høst, klart og stille vær og kvelden var stummende mørk.

Min venn hadde nettopp tatt imot en svært kort telefonbeskjed. Han var i villrede om hva han skulle gjøre. I telefonen var det blitt sagt: «Jeg har bare åtte sekunder igjen på mobilen, så hvis vi bryter kontakten…» Og så ble kontakten brutt. Det var vel en slags bønn i det at han ringte?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Min venn hørte at det var en nabos stemme. Og at noe antakeligvis var galt. Hvorfor skulle han ellers ringe så sent? Vi ringte hans kone. Hun hadde ikke mottatt noen melding.

Vår nabo er en dyktig idrettsmann. Han skulle løpe på fjell i nærheten. I ukjent terreng. Han hadde ikke vært der før. Men det hadde vi. Nå skulle han etter avtalen være kommet hjem.

Hva hadde skjedd? Startet ikke bilen hans? Var han skadet på fjellet? Hadde han gått seg vill? Hadde han gått seg tom for krefter? Hadde han glemt hodelykten? Eller hadde han rett og slett mistet lyset underveis?

Vi tok bilen og kjørte av gårde. På parkeringsplassen nedenfor fjellet fant vi bilen hans. Vi verken så ham eller hørte ham. Og ropene våre gav ingen gjensvar. Han ville utvilsomt snart fryse.

Vi ringte politiets nødnummer. De kom, og en hundepatrulje skulle komme om en stund. Sammen med mannskap som kunne hjelpe til i letingen.

Fjellet var for stort for oss å lete alene i. Det var kaldt. Det hadde vært lyst da han begynte. Men nå var det svart som i mørke natten.

Å leve er å møte utfordringer hver dag. Enten vi vil det eller ei. Store og små kommer de til oss. Som en fjelltur går livet opp og ned. Ofte spennende. Men også krevende og utfordrende.

I livet vil vi helst ha det lyst. Men det vil komme en tid med mørke. Gode og vonde dager. Med utfordringer vi våger å utsette oss for og makter å møte. Og utfordringer som vi aldri har bedt om og som kjennes som om de tar livet av noe i oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Midt i vårt liv behøver vi både kraft og en opplevelse av at vi vet hvor vi er på vei. Vår livsreise begynte et sted. Den har vel også et mål i sikte?

Og dersom vår destinasjon er et godt sted, sier vi at vi har håp i vårt liv. Håp er en mektig og livsviktig ting å ha som gir energi og initiativ i vår vandring.

Vet du hvor du er på vei i ditt liv? Har du en erfaring av å ha kraft og lys på din vandring? Finnes det noe som er som et stort lys i ditt indre liv, selv når dagen kjennes mørk som natten og som varmer din sjel?

Jesus Kristus sa om seg selv: Jeg er verdens lys. Den som tror på meg skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys. Jesus er ikke i verden lenger. Men han er fortsatt verdens lys. I Ham er det en vei, et lys på veien.

I Ham kan vi ledes frem til det mål vår Skaper har kalt oss til. I Bibelen, Guds Ord kan vi møte Ham og erfare at hans liv, det Han sa, det han visste og det Han har gjort for oss – gir lys til det livet vi har fått å leve.

Ja, blir vårt livslys. Å gå tom for strøm og å gå uten lys er ikke en god ting. Han som gir lys er også den som kan og vil gi deg kraft denne høsten. Det er min hilsen til deg.

Hvis du lurte på hvordan det gikk med vår venn, kom han oss i møte akkurat da planen var lagt av innsatslederen og redningsfolkene var på vei for å lete. Skitten, våt og noe nedkjølt kom han oss i møte på stien.

Han hadde gått tom for strøm. Og mistet lyset på hodelykten. På et øyeblikk så han ingenting og var helt fortapt. Han hadde krøpet og karet seg nedover og med nattilpassede øyne tilslutt sett glimt av lys ved gården. Aldri før hadde vi alle vært så glad over å se vår nabo, kan jeg si deg!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var godt at han hadde nok strøm til å be om hjelp. Og vi var glad at han visste hvem han kunne kontakte i nødens stund. Den enkle og usammenhengende bønnen var nok til at han ble leitet etter. Han kom heldigvis til rette igjen.

Jesus Kristus sa om seg selv: Jeg er verdens lys. Den som tror på meg skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys.

Johannes 8,12

Her finner du flere andakter