Lave skuldre og lav terskel med Alpha

Alpha har gjort forkynner Mette Boye til en mindre travel kristen.

20 år er gått siden Mette Boye deltok på etAlphakurs første gang. Det ga mersmak, så da hun og familien flyttet til Sunndal på Nordmøre for å bli prestefamilie, startet de opp kurs der.

– Vi var der i 16 år. Da vi så oss tilbake etter halvgått løp, så vi at Alpha hadde gjort at mange var blitt mer aktive kristne, og tok mer ansvar i tjenesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Takrennebønn

Boye deltok på den nasjonale Alphakonferansen iIMI-kirken 22.-24. januar. Der hadde hun seminar om bønn, noe som ville vært helt utenkelig for en del år tilbake. Som ung hadde hun nemlig et svært anstrengt forhold til det å be.

– Bønn handlet mye om å finne de rette formuleringene. Et bilde fra Alpha hjalp meg å få et riktigere perspektiv på hva bønn handler om. Der snakker vi mye om «takrennebønn»; en hånd mot Gud og den andre mot den man ber for. Med andre ord handler det ikke om meg og det jeg sier. Jeg er bare en kanal. Det handler ikke om mine ord eller om jeg sier dem høyt en gang, for det er Gud som handler.

LES:Halve kurset ble kristne

Boye fortalte på konferansen at hun var blitt avbrutt av et par tøffe mannfolk da hun satt og gjorde de siste forberedelsene på fergen på vei til konferansen. Hun hørte ordet «bønn» bli nevnt, og innledet en kort samtale med dem.

«Jeg tror det er noe med bønn», sa den ene av dem. «Bare det at en ber, gjør at vi blir mer våkne for om Gud svarer oss».

Boye fortalte at hun var på vei til IMI kirken for å holde seminar om bønn, og den korte samtalen avsluttet med en kort bønn sammen med de to på fergen.

Travel kristen

– Det er nok dette med bønn som har utgjort størst forskjell i livet mitt. På Alpha har jeg lært å gjøre det naturlig, og terskelen for å be og bli bedt for, er senket. I tillegg har Alpha gjort meg mer grunnfestet i troen.

Da hun flyttet til Sunndal sammen med familien for å bo i en prestebolig i en liten bygd, fortsatte hun som før med kristne aktiviteter. Og det ble mye kjøring fram og tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men på ett tidspunkt var det som Gud sa til meg: Hvis naboene dine ser på deg, og tenker på hva det vil si å være en kristen; hva vil de si da?

– Spørsmålet ble et vendepunkt. Jeg innså at det de så var bilen som kjørte fram og tilbake, og at de sikkert tenkte: Det må være veldig travelt å være kristen.

Boye forteller at stemmen hun hørte var lavmælt, men at budskapet ble veldig alvorlig. Resultatet ble at hun sa nei til en del av den kristne tjenesten for å få bedre tid til å gå til naboen og drikke kaffe og bygge relasjoner.

Integrert i livet

– Du kan godt si at Alpha har blitt en integrert del av livet, og har fått meg til å tenke på verdien av gode relasjoner, og det å gå et stykke vei sammen med folk. Det handler om å ha en lav terskel, og la ting være naturlig. I menighetene har vi ofte tilegnet oss spesielle måter å snakke på, og måter å be på. Vær deg selv! Tro skal «funke» i nabolaget og i hverdagen.

LES OGSÅ:Nå leder de nyreligiøse kvinner til Jesus

På den nasjonale Alphakonferansen deltok Boye sammen med ti andre fra Jørpeland menighet, der mannen nå er prest. Blant rundt hundre deltakere utgjorde de en stor delegasjon.

– Vi har bodd tre år på Jørpeland, og ser at verdiene ved Alpha preger menigheten. Det vil vi gjerne se mer av.

– Hvilke verdier tenker du på da?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det handler om vektlegging av relasjoner. Å gjøre ting enkelt, og å bevege seg naturlig i det overnaturlige.

Boye mener at Alpha handler mye om læring, men også om avlæring. Religiøsitet og kristne formuleringer må lukes vekk.

Endret språk

– Jeg har hatt med venninner på møter i kristen regi. De sier at de skjønner ikke hva vi prater om. Det har åpnet øynene mine for hvordan vi snakker om tro.

– Så språket ditt har endret seg med Alpha?

– Ja, helt klart.

Boye forteller om en gang hun talte påOase. I etterkant spurte en av venninnene hennes om hun kunne få låne talen, for å høre på den.

– Spørsmålet ble et vendepunkt, og utfordret meg på to måter: Det ene er å være åpen og snakke naturlig om mitt åndelige liv. Og for det andre handler det om å være ærlig. Som kristne tenker vi kanskje at folk får litt «hetta» av kristendom, og at vi må passe oss. Men det de får «hetta» av, er når folk prøver å være noe annet enn de er, mener Boye.

LES MER:– Hvorfor driver 
ikke alle med
 Alpha-kurs?