Rikene i denne verden

«Av ett menneske har han skapt alle folkeslag. Han lot dem bo over hele jorden, og han satte faste tider for dem og bestemte grensene for deres område» (Ap. gj 17,26).

Det trengs en befolkning, et landområde og et regime før det kan bli en statsdannelse. Utgangspunktet kan være etnisitet, tilhørighet og felles historie, slik vi ser nasjonalstatene tok form i Europa etter reformasjonen. Men nasjoner kan også oppstå på grunn av en særegen geografi, slik som øyriket Storbritannia.

Men hvordan kan vi vite at Gud står bak en statsdannelse? Paulus hevder i denne talen at Gud har skapt folkeslagene. Jesus befalte oss å gå til dem alle med frelsens budskap og vinne disipler blant dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men er et hvert regime av Gud, og har alle etniske grupper rett og plikt til å danne sin egen stat? Vanskelige og følsomme spørsmål. Guds vilje er likevel kjent; alle nasjoner er inkludert i hans frelsesplan.

De fleste stater består gjerne av minoriteter og majoriteter. Klassiske nasjoner som Egypt og Kina er heller ikke mono-etniske, langt mindre moderne samfunn som USA og Israel.

Når regimer blir undertrykkende og ledere opptrer som tyranner, rystes våre forestillinger om rettferdighet. Der folket står opp mot uretten og vender seg til Gud gir han dem et nytt styre. Gud har både omsorg og en plan for nasjonene.

Her finner du flere andakter