Enhet tross forskjell

«Fordi det er ett brød, er vi alle én kropp. For vi har alle del i det ene brød» (1 Kor 10:17).

En av nattverdtekstene i NT er hentet fra 1 Kor 11. Den er underlig nok omsluttet av setninger ­fulle av temperament. Bakgrunnen er konflikter mellom de kristne.

Et forhold var ekstra sårbart: De sosiale forskjellene. Noen hadde kanskje til og med mistet levebrødet. De hadde vært i sexindustrien før de ble omvendt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men hvorfor dette temperamentet, Paulus? Hvorfor så rystende ord?

Fordi forskjellen rik/fattig hadde fått grelle utslag, endatil i gudstjenestelivet. Under måltidet før nattverden satt de rike for seg selv – med mye mat – mens de fattige satt sultne og i følbar skam.

 Fattigdom og skam er nemlig følgesvenner: «Eller forakter dere Guds menighet og lar dem som ikke har noe, sitte med skam? (1 Kor 11:22). ­Egentlig skulle nattverden avspeile ­enheten, enheten i Kristus. «Fordi det er ett brød, er vi alle én kropp. For vi har alle del i det ene brød» (1 Kor 10:17).

Hos oss er de sosiale forskjellene relativt små. Men status og rang kan ha mange utslag. Også vi bør besinne oss. For ved å gi oss sitt legeme og blod ydmyker Jesus de store og opphøyer de små. Vi plasseres på samme nivå! Vi er alle fortapte syndere. Vårt felles håp er han som døde for oss.

Det vil jeg tenke på under nattverden på Misjonshuset i morgen.

----

Trykk her for  å lese flere andakter :-)