Dette er dagen

«Dette er dagen som Herren har gjort, la oss juble og glede oss på den!» Salme 118,24

Et velkjent bibelord. Svært ofte sitert ved jubileer, festdager og i bryllupstaler.

Så til historien. Det er høytid i Israel. Folket har en av sine nasjonale festdager. Under sang og musikk har prosesjonen nådd fram til templet, og en begeistret skare er kommet for å feire i Guds hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da lyder sangerrøsten, «Dette er dagen som Herren har gjort». Fest og glede gjenspeiles i disse ordene. Men det er slett ikke alt. Leser vi hele salmen ser vi at det er mange minner som har fulgt salmisten til templet.

 Israel kjenner ikke bare festdager. Det har vært dager preget av strid, sorg, nød og nederlag. Det har også vært hovmods tider da en satte sin lit til egen kraft og fortreffelighet, og hjertet vendte seg bort fra den levende Gud. Sangeren vil ha sagt:

La ikke dette vært glemt på festdagen!

Det er ikke vår fortjeneste eller høye moral som har brakt oss dit vi står i dag. Det skyldes ene og alene Guds miskunnhet og trofasthet.

Alle dager er Herrens, også de tunge og vanskelige. Gud gir kraft, trøst og hjelp til å takle også disse. Et annet tankevekkende vers fra Salmen skal også nevnes, vers 8, Bibelens midtpunkt: «Det er bedre å søke tilflukt hos Herren enn å stole på mennesker.»

Mer inspirasjon ogflere andakter finner du her